Diabolik - stvořená chránit, předurčena ničit...


Dlouho, ale opravdu hodně dlouho jsem neudělala recenzi na knížku. Je na čase to změnit. Moc dobře víte, jak moc ráda čtu a taky moc dobře víte, že jakmile mi začne semestr, nejsem schopná přečíst ani řádek. Proto jsem v létě četla jako blázen a na dovolené v Chorvatsku jsem přečetla hned dvě knížky. Jednou z nich je právě Diabolik, kterým bych se chtěla zabývat dneska. Můžeme?

Než začnu, musím vám něco říct :D Jak jsem tak dlouho nepsala žádnou knižní recenzi, úplně jsem zapomněla, jakým stylem ji vlastně dělám. No nejsem já ztracený případ?











Autor: S. J. Kincaidová

Nakladatelství: Fragment

Počet stran: 376

Hodnocení: 89%



Příběh se odehrává ve vesmíru. Tím bych asi začala. V knížce je hodně jmen, některá jména jsou důležitá více, některá méně. Úplně asi tou nejvíc nejdůležitější postavou je Nemesis - dívka, která byla stvořena jako ochránce člověka. Celý příběh je spojován hodně s politickými aktivitami, jelikož tam najdete postavy jako je senátor, imperátor a spoustu dalších. Nechci vám tu celý příběh spoilerovat, abyste z toho taky něco měli, ale co vám s jistotou můžu říct, tak to, že tato knížka stojí za přečtení. Mě osobně, i když to není úplně můj styl, knížka nadchla.



Stvořená chránit. Předurčena ničit...

Nebudu lhát. Ještě předtím než jsem knihu otevřela jsem vůči ní byla dost skeptická. Koupila jsem ji v samé euforii kdysi na Humbook festivalu, protože to byl takový hit v té době, ale reálně jsem se k ní nedostala až do léta roku 2019. Jela jsem na dovolenou s tím, že musím mít aspoň jednu knihu, kdyby mě ostatní aktivity nebavily. A díky bohu, že jsem se rozhodla právě pro Diabolika.

Nečetla jsem předtím žádnou recenzi. Vlastně, nikdy na knihy nečtu recenze, pokud tedy nejde o moji kamarádku, která mi občas nějaké ty recenze sdělí. Raději si nechávám jenom svůj názor.

Jak asi víte, čtu převážně vlastně YA (young adult) knihy. Tuto knihu bych úplně asi do této kategorie nezařadila. Dle mého jde spíš o mix několika druhů. Řekla bych YA, Sci-fi a samozřejmě je tam spousta futurismu.

"Ty bys mě tam na té chodbě zabila!"

U knih většinou oceňuji, když autoři umí čtenáře dostat do děje hned na začátku. U této knihy se to podařilo. Na začátku jsem sice nevěřila, že mě kniha nadchne, ale styl jakým je kniha psaná (jednoduše, u každé postavy jde jasně znát jakou funkci v knize hraje), mě dostal. V každé kapitole je další a další zápletka, takže se čtenář nenutí ani na chvíli.

"Ty budeš mít na mě uklidňující vliv. Potřebujeme mít pro veřejnost připravené vysvětlení pro moje měnící se chování - a tím důvodem budeš ty, bude to tvoje zásluha, že jsem se změnil." 

Normálně u knih nesnáším konce. Většina z nich je otevřená a buď si čtenář musí domyslet konec nebo tajně doufá, že bude nějaké to pokračování a dočká se toho konce, který chce slyšet. Když jsem četla konec této knihy, nečekala jsem to. U většiny knih je to tak, že v půlce knihy už víte, jaký bude konec. Tady konečná kapitola byla obrat o 180° a příjemně překvapila.

Každopádně! Zjistila jsem, že už existuje druhý díl a samozřejmě, že už ji mám i doma, takže se později můžete těšit na další recenzi druhého dílu :D

Jak to máte vy? Stanovili jste si nějaký cíl ohledně knih tento rok? Jaký žánr knih nejraději čtete? Určitě mi to dejte vědět do komentáře! 

P.S.: pokud byste chtěli znát názor na nějakou vaši oblíbenou knihu, o které si myslíte, že by nadchla i ostatní, dejte mi vědět a možná se zde objeví i právě vaše oblíbená kniha :) 


XO ♫♀ Adorkable

Komentáře

Oblíbené příspěvky