Plitvička jezera


Letos jsem se rozhodla, že chci hodně cestovat, protože toho času na velký cestování mi už moc nezbývá. Proto když mi zavolal můj nejlepší kamarád jestli s ním nechci jet na jednodenní výlet do Chorvatska, nemohla jsem říct ne! Proč? 


Nejsem si jistá, jestli mě právě teď sleduje ta správná generace, ale pokud si vzpomínáte na slavného Vinnetoua, tak si určitě vzpomenete na film, kde hrál právě on. Poklad na Stříbrném jezeře. A kde, že to bylo ? No jistě. Na plitvických jezerech. (Chorvatsky se to píše Plitvička jezera, takže mě nemusíte opravovat, za špatnosti :)  )

Můžu vám říct, že jsem nikdy předtím o Plitvičkách neslyšela (ostuda), ale mega jsem se těšila. A jak to celé vlastně probíhalo ?

Výlet byl na 3 dny, takže vlastně 2 dny cesta a celodenní chození po Plitvicích. Ano, je to bláznivý a pro člověka fyzicky hodně náročný, ale my to zvládli na jedničku (ikdyž tu cestu bych si už asi nikdy nechtěla projít znovu). Důvod? Seděli jsme úplně vzadu "na péráku", takže tam s náma seděly další dvě slečny. Naštěstí bylo to poslední páté místo volné, takže jsme se tam v pohodě nešly. Ale i tak to byla celkem výzva. Celé toto dobrodružství jsme absolvovali s cestovní kanceláři České Kormidlo. Pán, co dělal "průvodce" byl fakt super.

Na místo jsme dorazili kolem 7 ráno, což bylo hooodně brzo, ale na místě už se pracovalo ostošest, takže jsme čekali pouze až nám průvodce koupí vstupenky a mohli jsme individuálně jít. Pokud jste tam nikdy nebyli a chystáte se tam nebo jste se pro návštěvu nadchnuli, doporučila bych vám dorazit na místo asi tak brzo ráno jako my, protože jakmile padne poledne, nehnete se tam. Hned vám řeknu proč. Celá tato trasa, která má cca 9 km, je po takové lávce, dejme tomu, protože pod váma teče voda nebo nějaký vodopád. Proto, když se zastavíte v půlce cesty, zastaví se všichni, co jdou za vámi. Ráno tak najdete jenom pár turistů, kteří už na místě byli, jsou chytří nebo jim to takhle bylo doporučeno nebo cestovka jako jsme byli my.

Ráno nás teda potkalo docela pochmurný počasí, nahoře byla mlha a u jezera bylo chladno, ale bylo příjemně, takže taková ideální část dne.





















Po první polovině objevování jsme došli k lodičkám, které nám usnadnili asi půlku cesty. Jediný, co mě dost zarazilo bylo, že nikde jinde kromě tohoto místa vstupenky nekontrolovali, takže jste celé vstupné dávali jenom na 15 minutovou jízdu lodičkou. Vstup stojí pro dospělého nějakých 250 kun a pro studenta 160, po předložení nějakého průkazu, což v mém případě byl ISIC.


Potom jsme se vydali lodičkou přes jezero. Hned na začátku byl tento ostrůvek, který jezero dělil na dvě části. Zajímavý bylo, že zrovna ve stejnou dobu jako my, jela ještě jedna lodička, takže jsme se s nimi rozdělili a vypadalo to nějak takhle.



Dojezd na místo byl dost rychlý. Hned po výstupu nás čekala přestávka. Je tam občerstvení, suvenýry a mnoho dalšího. Pak cesta pokračuje.







A ANO přátelé moji, přesně takhle vypadá ta fronta lidí, když přijedete na místo pozdě. Tato fotka je focena kolem poledne, kdy už tu bylo opravdu hodně turistů. Naštěstí my už jsme byli úplně u konce! YAY!





Fotky jsem se rozhodla neupravovat, protože všechny jsou krásné, tak jak jsou vyfocené. Všechno jsem fotila na svůj Nikon D5300.

Já doufám, že se vám tento fotkami vyčerpávající článek líbil. Já si při něm vzpomněla a oživila zážitky z tohoto místa ! Na závěr řeknu jediný. Doporučuji navštívit!

XO ♫♀ Adorkable

Komentáře

  1. Plitvická jezera bych moc ráda navštívila. Už jsem nad nimi i několikrát uvažovala a koukala i přes Slevomat, ale nějak to pořád nevyšlo :)

    Elle about everything

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě můžu doporučit. Je to tam nádherný, takže zážitky rozhodně budou :)

      Vymazat
  2. Wow, to vypadá nádherně, určitě bych se tam jednou ráda podívala :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky