My "to-read" books in 2022

 

Tento článek jsem se rozhodla věnovat po delší době zase knížkám. Už je to nějaký ten pátek, co jsem naposledy napsala nějakou recenzi nebo samostatný článek, který by se týkal čistě knížek a právě proto nastala ta chvíle, kdy je na čase to změnit. Letos je jedním z mých předsevzetí číst více knih. Minulý rok jsem z neznámého důvodu přečetla doslova 2 knížky, které ani nestály za recenzi, takže si myslím, že je opravdu hodně co napravovat. Ráda bych vám tu v následujících řádcích představila moje must-read knížky pro rok 2022. Nejedná se o samé novinky, jsou tam i knihy, které mi doma leží už opravdu hodně dlouho a čekají, až se odhodlám jim začít ničit hřbet. Jdeme na to!

Knihy jsem rozdělila na Young Adult a Seberozvoj, jelikož chci číst knížky právě z těchto kategorií. 

PS: Mezitím co píšu tento článek, jsem si pořídila dalších 9 knih, tudíž se v budoucích článcích můžete těšit na opravdu hodně, hodně recenzí na knížky :D

YOUNG ADULT


Musím říct, že jsem ani nevěděla kolik knížek mám v plánu, dokud jsem neviděla všechny ty obálky knížek u sebe :D Některé z nich jednoznačně poznáte, jelikož jsou zfilmované. Taky si musíte říkat, "proč máš některé knížky česky a některé v angličtině?" Jednoduchá odpověď. Většina z knih, které jsou v angličtině, jsem stahovala na svoji čtečku a byly volně dostupné pouze v angličtině (nic se ale nebojte, recenze budou sice náročnější, ale budou hlavně v češtině). 

Chci vám tu ve zkratce představit, o čem všechny tyto knížky jsou. Třeba se po zjištění rozhodnete si některou z nich přečíst a připojit se ke mě v mé čtecí výzvě.

V. E. Schwab - Neviditelný život Addie LaRue ~ Příběh se odehrává ve Francii roku 1714 a pokračuje napříč staletími a kontinenty. Mladá dívka jménem Addie LaRue uzavře dohodu, bude žít navěky, ale nikdo si ji nebude pamatovat. Addie se postupně učí, jak zanechat stopu. Všechno se změní když se po téměř 300 letech potká s mladíkem, který si pamatuje její jméno.

Frank Herbert - Duna ~ Tato kniha byla před nedávnem zfilmovaná a objevila se po celém světě v kinech. Jedná se o první díl sci-fi románu na planetě Arrakis, kde je nedostatek vody a jediné naleziště koření prodlužující lidský život. 

Colleen Hoover -Reminders of Him ~ V tomto příběhu se setkáme s mladou matkou Kennou Rowan, která si odpykává pět let ve vězení za chybu, kterou udělala. Po návratu doufá, že se znovu setká se svojí čtyřletou dcerou, ale všichni v jejím životě chtějí Kennu odříznout. Jediný, kdo je ochotný jí pomoci je místní vlastník baru. 

Walter Tevis - Dámský Gambit ~ I tato kniha byla zfilmována a najdete ji na Netflixu. Tento román je o mladé dívce Beth Harmon, která se stala sirotkem a v sirotčinci si najde cestu ke hře šachů. Beth je velmi talentovaná a už v šestnácti letech soupeří s americkou špičkou. Čím ale roste její úspěch, tím roste i její osamělost a snaha uniknout realitě v podobě alkoholu a tabletám.

Louisa May Alcott - Little Women ~ Další z naprosto skvělých titulů, který je zfilmovaný, viděla jsem ho, ale i přesto jsem chtěla přečíst knihu. Příběh se odehrává v období civilní války, kde žijí čtyři sestry, které jsou každá talentovaná jiným směrem. Jo píše příběhy a chce se stát slavnou spisovatelkou, nadějná a tichá klavíristka Beth, nejstarší Meg, kterou sestry přemlouvají aby se stala herečkou a Amy, která se chce stát nejslavnější malířkou. V příběhu je spousta zvratů, ať už v lásce či možnosti uspět jako žena v dané době.

Nofreeusernames - Miluju tě. Já vím ~ U této knihy jsem se dozvěděla až před nedávnem, že se jedná o autorku, se kterou jsem se potkala před několika lety na Humbooku a také na Univerzitě ve Zlíně. Byla jsem mile překvapená a jsem zvědavá jaká tato kniha bude. Příběh je o dívce jménem Ava, které si v reálném světě nikdo nevšímá, zato je hodně populární na instagramu, kde představuje svoje cosplaye. Ava, která nedokáže promluvit se školním "hezounem", se najednou dostane do konverzace se záhadným klukem, se kterým tento problém nemá. Ava se rozhodne odhalit jeho identitu dřív než se stane nějaký průšvih.

Ali Hazelwood - The Love Hypothesis ~ Z anotace této knížky jsem pochopila, že se jedná o vědecké prostředí, kde Olive nevěří na dlouhotrvající lásku. Musí ale dokázat své nejlepší kamarádce, že randí, i když tomu tak není a tak zpanikaří a políbí prvního kluka, kterého potká a není to nikdo jiný než mladý professor Adam. Společně vytvoří malý experiment jako falešný pár a Olive zjišťuje, že experimentuje nejen s hypotézou lásky, ale i jejího srdce.

Colleen Hoover - Ugly Love ~ Prosím pěkně, Bookstagram made me do it. Spisovatelka Colleen je teď jednou z nejvíce vyslovovaných autorek na instagramu. Zrovna Ugly Love jsem viděla za poslední měsíc tolikrát, že jsem si tuto knížku prostě musela stáhnout. Tate se seznámí pilota Milese (vážně to české skloňování je občas aghrrrr...) oba vědí, že se nejedná o lásku na první pohled. Jediné co mají společné je vzájemná atraktivita. Ani jeden netouží po lásce a tak se dohodnout na nezávazném setkávání. Tate vytvoří dvě pravidla, která musí Miles dodržovat: Nikdy se neptej na minulost, Neočekávej budoucnost. Oba si myslí, že to dokáží ale skoro okamžitě si uvědomí, že to nejde.

Elena Armas - The Spanish Love Deception ~ Další z edice "Bookstagram made me do it". K tomuto titulu jenom krátce řeknu, že se jedná o enemies-to-lovers (z nepřátel milenci) a má podobný nádech jako The Love Hypothesis a objevuje se tu falešné randění. 

Taylor Jenkins Reid - The Seven Husbands of Evelyn Hugo ~ O této knize zatím úplně nevím co si myslet, jelikož jsem na ni viděla několik recenzí. Jedná se o příběh Hollywoodské ikony Evelyn Hugo, která se rozhodne říct pravdu o jejím skandálním životě. Pro tuto práci si zvolí neznámou reporterku Monique, která není úplně na vrcholku světa. Když jí herečka vypráví příběh o tom jak se dostala do LA, jejich sedmi manželích za tu dobu, Monique začne pociťovat spojení s herečkou, ale později začne být jasné, že propojení životů těchto dvou žen může pro Monique dopadnout tragicky.

Matt Haig - The Midnight Library ~ Tato kniha byla oficiálně vypuštěna do světa minulý týden. Tento autor již v minulosti vydal dva bestsellery, tudíž není divu, že se čtenáři a knihkupectví těšili na další. Tato novela je pojatá jako fikce a fantazie, jelikož se odehrává někde ve vzdáleném vesmíru, kde se nachází knihovna s nekonečně mnoho knihami, které vypráví o různých realitách. Jedna vypráví jaký život máme teď, další jaký by byl, kdybychom udělali nějakou věc jinak. V tomto příběhu se objeví Nora, která musí udělat důležité rozhodnutí, zda se chytit příležitosti změnit svůj život a začít nový. 


SEBEROZVOJ


Co se týče seberozvojových knížek, tak ty mi doma už leží aspoň rok a nějak jsem se k nim nemohla dostat a dokopat se je přečíst. Ale jak se říká, nic nejde násilím, takže jsem nakonec ráda, že jsem je nečetla jenom tak a nic z nich neměla. Poslední dna roky jsem si seberozvojové knížky oblíbila ani nevím z jakého důvodu. Každopádně mě vždycky dokáží namotivovat k dělání něčeho nového nebo inovování toho, co už dělám teď. Jsem na všechny z nich hodně zvědavá, protože minimálně dvě z knih jsou mezi podnikateli a čtenáři obecně hodně vyzdvihované. Nebudu je tu zdlouhavě představovat, shrneme to :)

Robert T. Kiyosaki - Rich Dad, Poor Dad ~ Tato kniha je hlavně o investování a penězích, jak dosáhnout vysokého příjmu a vysvětlením rozdílů mezi pracovat pro peníze a nechat peníze pracovat za vás. Osobně v tomto oboru nejsem žádný znalec, takže jsem zvědavá, co mi tato kniha v budoucnu předá.

Mark Manson - The Subtle Art of Not Giving a F*ck ~ Když jsem viděla název této knížky, hned jsem věděla, že přesně tohle je knížka pro mě. Mark je blogger, který bez jakéhokoliv filtru, ničí mýty o tom, jak "pozitivní myšlení" je klíčem ke šťastnému a bohatému životu. Jsem na tuto knížku dost zvědavá a určitě vám z ní potom vytáhnu nějaké fráze, co mě oslovily.

James Clear - Atomové návyky ~ Tuto knížku jsem viděla na hodně místech, u mnoha českých i zahraničních influencerů, čtenářů či podnikatelů. Tato kniha uvnitř skrývá návod, jak každý den zlepšit o jedno procento, aniž bychom měli stanovené nějaké osobní cíle. Upřímně si myslím, že pokud jste zaseknutí na jednom místě, chybí vám motivace, nevíte co sám se sebou, tato knížka je dobrý start. Já se na ni opravdu těším.

Jen Sincero - Jsi prostě borec ~ Možná to začíná vypadat, že každá rozvojová kniha, kterou vlastním a chci momentálně číst, naznačuje, že jsem někde na špatné straně svého myšlení. Nebudu lhát ale v poslední době mám občas dny, kdy pochybuji o tom, jestli jsem dostatečně dobrá, jestli to co dělám má smysl a podobně. Tato knížka je jenom dalším motivátorem ke změně návyků, které mám a drží mě v těchto myšlenkách.

Guy Kawasaki - The Art of Social Media ~ Už ani nevím, kde přesně jsem narazila na tento titul, každopádně se v mé knihovničce rozhodně neztratí. Myslím si, že menší seberozvoj v oblasti sociálních sítích, nějaké tipy a triky se rozhodně hodí, obzvlášť když jste malý blogger, který chce své články dostat k co nejvíce lidem :) 


A tímto ukončuju svůj vyčerpávající a informativní článek. Uff! Takhle náročný článek, kdy jsem pracovala s anotacemi, aby to dávalo aspoň nějaký smysl jsem už dlouho nepsala. Doufám, že jste u čtení nepřemýšleli o tom, co tu vůbec děláte a objevili jste alespoň jeden knižní titul, u kterého jste si řekli "To by mě mohlo bavit". Jestli ano, napište mi do komentáře, která kniha to byla :)

XO ♫♀ Adorkable

Komentáře

  1. První komentář! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Super tipy na knížky. Guy Kawasaki - The Art of Social Media zní zajímavě. Určitě se po ní mrknu. Díky.
    https://zpapirunablog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju:) Určitě bude skvělá. Krásný blog mimochodem!

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky