Homemade Granola

 


Tak jsem si říkala, že jsem dlouho nepřidala žádný recept. No a jelikož už jsme ten rok v karanténě, tak jsem v průběhu té doby dokázala vypilovat svůj recept na boží domácí granolu, která se teď u mě objevuje na snídani opravdu hodně často. A přece by to nebylo ono, kdybych se o takovou dobrotu nepodělila právě s vámi, mými čtenáři. Jdeme na to? 

Setkala jsem se s případy, kdy se mě někdo ptal, co je to ta granola. Takže by bylo asi nejlepší prvně vysvětlit o co vlastně jde. 

Jedná se o směs, většinou jde o ovesné vločky s různými druhy oříšků, ať už vlašských, para, klidně i kombinace vašich oblíbených druhů smíchaná například s medem nebo sirupem.

Ingredience potřebné k přípravě:

  • 500g ovesných vloček
  • 250g ořechů (já použila už koupenou směs všech možných druhů ořechů v Bille, beru vždy 2 balení - jedno má cca 150g)
  • 30g kokosových lupínků
  • špetka soli (opravdu stačí pouze trochu)
  • lžíce vanilkového extraktu
  • lžička mleté skořice (pro ty, kteří nejsou velcí nadšenci skořice, není potřeba přidávat)
  • 130g javorového sirupu
  • 120g tuku (používám kokosový olej)
  • může se přidat i 130g medu, ale ten do granoly osobně nedávám

Postup přípravy:


Předehřejeme troubu na 165°C. Já peču celou směs na jednom plechu, ale pokud máte menší nebo vám přijde, že je směsi na plechu moc, můžete použít plechy dva a vyložíme je pečicím papírem. 

Do misky smícháme ovesné vločky, ořechy a kokosové lupínky. Do jiné, menší misky (nějaké, která se dá zahřát třeba nad hrncem s vodou) dáme kokosový olej, který necháme rozpustit (používám tuhý z Aktinu), přidáme sůl, vanilkový extrakt, skořici, javorový sirup (a kdo chce tak med), sundáme z hrnce nebo čehokoliv, co vyberete pro rozpuštění oleje a promícháme všechny ingredience dohromady. 


Vytvořenou tekutou směs smícháme s vločkami a ořechy, které jsme si připravili na začátku a pořádně promícháme, aby se tekutá směs dostala do všech míst a granola byla pěkně křupavá. Poté promíchanou směs rovnoměrně rozložíme na plech (pokud jste se rozhodly pro dva, tak na dva plechy). Není potřeba směs nějak umačkávat, hned se dozvíte proč. 

Pečeme 20-25 minut a v půlce pečení směs promícháme, aby se opekla ze všech stran. Jakmile je hotovo, necháme granolu vychladnout a vše je hotovo. Můžeme podávat! 


Já osobně si ji dávám na snídani, například s alpro jogurtem a ovocem a musím říct, že mě vždycky nasytí na opravdu dlouhou dobu, když nemám dostatek času dát si dopolední svačinu. 



Doufám, že se vám článek líbil. Přemýšlela jsem, že bych občas (třeba jednou za měsíc, pokud budou nápady) udělala takový nějaký menší recept, abych vás inspirovala. Co vy na to ? Ocenili byste něco takového ? Dejte mi vědět v komentáři :) 

XO ♫♀ Adorkable

Komentáře

Oblíbené příspěvky